Program

Nyitó- és záróesemény | Tagozatok | Roska Tamás Tudományos Előadás | Középiskolásoknak

Nyitó- és záróesemény

Nyitóesemény – 2021. május 3., hétfő

16:00 (Budapest) / 17:00 (Kolozsvár)

   • köszöntők (ügyvezetés, OTDT, EMMI, Szakmai bizottság, KMDSZ)

16:30 (Budapest) / 17:30 (Kolozsvár)

   • Plenáris előadás –

dr. Albert Réka

   • (Pennsylvania State University, AEÁ):

Biológiai rendszerek rejtett mintázatai

17:00 (Budapest) / 18:00 (Kolozsvár)

   • Roska Tamás Tudományos Előadás –

Miskolczi Christina

   • (Semmelweis Egyetem, Budapest):

A korai szociális elhanyagolás hatása a felnőttkori szociális viselkedésre és az idegrendszer működésére, avagy hogyan befolyásolhatják a korai életkörülmények az idegrendszer fejlődését, a viselkedési mintázatok kialakulását?

17:30 (Budapest) / 18:30 (Kolozsvár)

  • Technikai eligazítás – dr. Jakab Endre és a Diversity Advertising csapata

Záróesemény – 2021. május 6., csütörtök

10:00 (Budapest) / 11:00 (Kolozsvár)

  • résztvevők: szervező intézmény képviselői, OTDT vezetősége, OTDT Biológiai Szakbizottságának vezetője, a 36. OTDK Biológia Szekcióját szervező intézmény képviselője, a Pro Scientia Aranyérmesek Társaságának képviselője

 


Tagozatok

végleges

Bioinformatika és rendszerbiológia – 8 dolgozat

Biotechnológia  – 10 dolgozat

Etológia és viselkedésökológia – 9 dolgozat

Genetika – 8 dolgozat

Immunológia – 6 dolgozat

Mikrobiológia 1. – 10 dolgozat

Mikrobiológia 2. – 10 dolgozat

Mikrobiológia 3. – 10 dolgozat

Molekuláris és sejtbiológia 1. – 11 dolgozat

Molekuláris és sejtbiológia 2. – 12 dolgozat

Neurobiológia 1. – 10 dolgozat

Neurobiológia 2. – 10 dolgozat

Növényélettan 1. – 7 dolgozat

Növényélettan 2. – 7 dolgozat

Ökológia 1. – 9 dolgozat

Ökológia 2. – 9 dolgozat

Taxonómia, faunisztika és florisztika – 7 dolgozat

Természetvédelmi biológia – 9 dolgozat

Az oldal tetejére


Roska Tamás Tudományos Előadás

Roska Tamás életútja

Roska Tamás

„Énekeljetek az elmétekkel”

A „Roska Tamás Tudományos Előadás” bevezetéseként próbáljuk meg felidézni, ki volt ő, mire tanít életpéldája?
Nem véletlen, hogy ezt a rangos díjat Roska Tamásról nevezték el.
Roska Tamás Széchenyi- és Bolyai-díjas akadémikus, professzor, a celluláris hullámszámítógép architektúrájának megalkotója, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai és Bionikai Karának alapító dékánja, a hazai bionikai képzés megteremtője. Tudományos tevékenységét számtalan hazai és nemzetközi díjjal ismerték el.
A száraz adatok ugyanakkor nem adják vissza az embert, a tudóst, aki fiatalok generációit indította el a világszínvonalú kutatómunka felé.
Tudós és kutató volt a szó teljes értelmében, s erre a „szellemi kalandra” hívta tanítványait, munkatársait. „Valami egészen új kell!” – vallotta mindig. Fontosnak tartotta ugyanakkor, hogy a teljes emberhez forduljon – a minőségi, a „legkiválóbb amerikaival, indiaival és kínaival is versenyző”, kitartó munka mellett az igazi erkölcsi hozzáállást is próbálta élővé tenni. Meggyőződése volt, hogy az ember megértéséhez az „igaz” három különböző dimenzióját együtt szemlélve kerülhetünk közelebb. “Hajlamosak vagyunk a mai korban azt hinni, hogy csak az az igaz, amit a természettudományok megmutatnak. Úgy gondolom, hogy nem. Ha meghallgatjuk Mozart Requiemjét, akkor tudjuk, hogy ez igaz. Vagy, ha elolvasunk egy Arany- verset, vagy ránézünk egy Munkácsy-képre, akkor tudjuk, hogy ez igaz. Vagy, ha látunk valakit, aki a családját nemes értékekre neveli, akkor tudjuk, hogy igaz.”
Hite, lelkesedése, a segítőtársakra is, akiket hívott, villámgyorsan átragadt. Megérintette őket alázatos, önzetlen munkája, elkötelezettsége, s a teljes bizalom, amivel feléjük fordult. Mély emberséggel megélt szolgálatával az egyetemes tudományt és mindenkit, aki találkozott vele, személyesen is gazdagított élete során.
Mindig meglátta a lehetőséget a fiatal tehetségekben és teret adott nekik, hogy kibontakoztat-hassák a bennük rejlő képességeket.
Fontosnak tartotta, hogy „olyan kutató legyen, akinek kaland egy új minőség létrehozása”. „Közben bent van az ember a világ élvonalának a történéseiben.”
Sosem a saját, önös érdekei mozgatták – a tudomány, és egy erkölcsi alapokon nyugvó, az embert szolgáló új társadalom építésén dolgozott.
Saját szakmai területén messze túlmutató tevékenysége legyen inspiráció és példakép az Önök számára, akik a jövő tudósai! Ebben a szellemben hallgassuk üzenetét:
„Ti vagytok családotoknak és a nagy közösségnek, ennek a nemzetnek a reménységei. Itt ülnek köztetek a jövõ sikeres kutatói, feltalálói, tanárai, felelős vezetői. A család, a tudás, az igazi művészet és a nemes erkölcsi értékek megbecsülése és támogatása a ti boldogulásotok és az ország felemelkedésének sarkköve. Sokan küzdünk ezért az értékrendért, és bár nem tudjuk mindig elég hitelesen felmutatni, de az értékek tisztelete kötelez bennünket. … A fenti értékekre épül a XXI. század új gazdasága, a koncepció vezérelte gazdaság. A sikeres szakemberek felkészülésében, a szakmai ismeretek mellett a klasszikus értékek mentén található humán műveltségnek, az irodalomnak, a zenének, a képzőművészetnek ugyancsak fontos szerepe van. Csodálatos élmény e két világ összekapcsolása. Mindezt egy szép Szent Pál-i hasonlattal kifejezve: énekeljetek az elmétekkel! … Kívánom, hogy sikerüljön nektek. A marsallbot a zsebetekben van.”

A Biológia Szekcióban kiválasztott előadás

A 35. OTDK Biológia Szekciójába kiválasztott Roska Tamás előadó Miskolczi Christina (Semmelweis Egyetem, Szentágothai János Idegtudományi Doktori Iskola), előadásának címe: A korai szociális elhanyagolás hatása a felnőttkori szociális viselkedésre és az idegrendszer működésére, avagy hogyan befolyásolhatják a korai életkörülmények az idegrendszer fejlődését, a viselkedési mintázatok kialakulását?

Az oldal tetejére


Középiskolás programok

2021. április 26. – 2021. május 5.

Állandó programok

 • Running challengeFuss együtt a 35. OTDK-val! A résztvevőknek együtt, összesen 35 kilométert kell lefutniuk a 35-ik OTDK tiszteletére. Egy telefonos applikációval követjük ezt, május 5-én az első három helyezett (aki a legtöbb lépést tette meg április 26 és május 5 között) díjazásra kerül.
 • PloggingKocogás közben szemetet kell szedni a résztvevőknek, erről képet kell készíteni és a #35.OTDK kulcsszót használva felkell tölteni az Instagrammra.

2021. május 2., vasárnap

18:00 – Ljasuk Dimitry – A Tisza nevében

  •     A “Tisza nevében” című dokumentumfilm levetítése.

2021. május 3., hétfő

16:00 – Megnyitó

16:30 – Plenáris előadások

17:00 – Roska Tamás Tudományos Előadás

17:30 – Technikai eligaztás

18:00 – Ismerkedős játékok

  • HarácsolásA résztvevőknek össze kell gyűjteniük a közvetlen környezetükből azokat a tárgyakat amiket a játékvezető kér.
  • QuizzA kvízkérdéseket az Ifjúsági rovatunkból, illetve az Instagramon használt anyagokból állítjuk össze.

2021. május 4., kedd

11:00 – Közös reggeli torna

   • A kolozsvári Botanikus Kertben egy vezetett tornagyakorlatokból álló reggeli tornát tartunk, amit online követhetnek a résztvevők.

11:30 – Közös reggeli készítés

   • A résztvevők beszerzik az általunk megadott alapanyagokat és egy séf/szakács vezetésével közösen elkészítjük a reggelit.

12:00 – Kincses Kolozsvár

   • Előre leforgatott videókban, a Korzo Egyesület vezetésével bemutatjuk Kolozsvár nevezetes helyeit.

13:00 – Slam – Nest

   • Slam poetry előadás a Nest közreműködésével.

14:30 – KMK zöld építészet

   • A Kolozsvári Műszakis Klub által szervezett előadásban az érdeklődők betekintést nyerhetnek az újszerű, zöld és fenntartható technológiákba, amit az építészet területén alkalmaznak. Témakörök: zöld építészet, zöld városok.

16:30 – Kincses Kolozsvár

   • Előre leforgatott videókban, a Korzo Egyesület vezetésével bemutatjuk Kolozsvár nevezetes helyeit.

17:30 – Slam – Nest

   • Slam poetry előadás a Nest közreműködésével.

19:00 – KMK zöld építészet

  • A Kolozsvári Műszakis Klub által szervezett előadásban az érdeklődők betekintést nyerhetnek az újszerű, zöld és fenntartható technológiákba, amit az építészet területén alkalmaznak. Témakörök: zöld építészet, zöld városok.

2021. május 5., szerda

11:00 – Közös reggeli torna

   • A kolozsvári Botanikus Kertben egy vezetett tornagyakorlatokból álló reggeli tornát tartunk, amit online követhetnek a résztvevők.

11:30 – Kávékultúra

   • Moderált beszélgetés a botanikus kertben a kávézási szokásokról és a kávéról, mint divathullám.

12:00 – Ljasuk Dimitry – A Tisza nevében

   • Az előzőleg levetített “A Tisza nevében” című dokumentumfilmről folytat moderált beszélgetést a rendező.

14:30 – Diákoktól diákoknak – OTDK

Hogyan történik az OTDK szervezése Kolozsváron? Milyen szerepet töltenek be a diákok egy ilyen méretű konferencia lebonyolításában?

   • – Moderált beszélgetés a XXXII. OTDK FiFöMa szekciójának hallgatói képviselőjével, Vetési Imolával.

16:30 – Ljasuk Dimitry – A Tisza nevében

   • Az előzőleg levetített “A Tisza nevében” című dokumentumfilmről folytat moderált beszélgetést a rendező.

18:30 – Kolozsvári Magyar Diákszövetség (KMDSZ)

  • Moderált beszélgetés a KMDSZ vezetőségének tagjaival.

2021. május 6., csütörtök

11:00 – Záróesemény

Az oldal tetejére