Fiatal tudósjelöltek online seregszemléje: kezdetét veszi a 35. Országos Tudományos Diákköri Konferencia

2021. március 29-én veszi kezdetét a magyar nyelvű felsőoktatás idei legnagyobb hallgatói tudományos seregszemléje, a 35. Országos Tudományos Diákköri Konferencia, amelynek Biológia Szekcióját a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) rendezi. A COVID-helyzetre tekintettel az idén 70 éves tudományos diákköri mozgalom történetében először online formában rendezik meg a több mint 5000 hallgató részvételével zajló, nagyszabású rendezvénysorozatot.

Az Agrártudományi Szekció rendezvényeivel 2021. március 29-én megkezdődik a magyar nyelvű felsőoktatási tehetséggondozás idei legnagyobb és legrangosabb seregszemléjének számító 35. Országos Tudományos Diákköri Konferencia (35. OTDK). A fiatal tudósjelöltek számára 16 nagy tudományterületi szekcióban megmérettetési lehetőséget kínáló és 2018-ban Magyar Örökség Díjjal elismert OTDK ez évi programjain több mint 5000 tehetséges hallgató – akik az 1858 intézményi TDK-konferencián szerzett jogosultságok alapján – mutathatja be pályamunkáját szakértő zsűrik előtt. A COVID-helyzet miatt az OTDK az idén 70 éves tudományos diákköri mozgalom történetében először online formában zajlik, ami komoly kihívást jelent szervezőknek és résztvevőknek egyaránt. Ezért az Országos Tudományos Diákköri Tanács központi kommunikációs anyagokkal segíti a virtuális térben bemutatkozó tehetségeket abban, hogy jól tudjanak alkalmazkodni a rendhagyó körülményekhez. Emellett a rendező intézményekkel összefogva azt a célt tűzte ki – kihasználva az online rendezést – hogy minél több emberhez eljusson az OTDK, ezért sok szeretettel várják az online előadásokra a fiatal tehetségek születi, nagyszüleit, barátait.

A 35. OTDK Biológia Szekciójának rendezési jogát a BBTE nyerte el. A szekció előadásaira 2021. május 3. és 6. között kerül sor. A rendezvény sikeres lebonyolításáról a BBTE Magyar Biológiai és Ökológiai Intézete a Kolozsvári Magyar Diákszövetséggel és a Sapientia Hungariae Alapítvánnyal karöltve gondoskodik. A szervezők arra törekszenek, hogy az online tér adta lehetőségeket maximálisan kihasználják, és a jelentkezőkkel éreztessék egy személyes részvétellel zajló konferencia hangulatát. A rendezvény Facebook-oldalán az érdeklődők napi rendszerességgel olvashatnak ténykártyákat, hallgathatnak tudományos előadásokat, emellett betekintést nyerhetnek a kolozsvári diákéletbe is.

A rendezők 162 hallgató részvételére számítanak a programon. A résztvevők között találunk határon túli felsőoktatási intézményekben tanuló hallgatókat és kiemelkedő eredményeket elért középiskolai tanulókat is. A Roska Tamás Tudományos Előadás keretében pedig egy olyan doktorjelölt /fiatal doktor színesíti az előadók palettáját, aki a kutatói életpályán a graduális képzést követő időszak tudományos eredményeinek bemutatásával népszerűsíti a kutatói életpályát.

Az eseményhez kapcsolódó friss információ, valamint az előadások, további érdekességek elérhetők az Országos Tudományos Diákköri Konferencia – Biológia Szekció Facebook- (https://www.facebook.com/biotdk) és Instagram-oldalain (otdk_biologia). Az előadások felkerülnek a Biológia Szekció Youtube-csatornájára.

Az OTDK-n való részvétel lehetőség az egyetemisták és főiskolások számára a bemutatkozásra, a fejlődésre, a visszajelzésre és a kapcsolatépítésre. Az egyetlen alkalom, amikor a különböző felsőoktatási intézményekben tanuló, hasonló érdeklődésű, kiváló eredményeket elért fiatalok szervezett keretek között találkoznak egymással, megismerik és megvitatják egymás munkáját elismert szakemberek közreműködésével. Mint az OTDT elnöke, Prof. Dr. Szendrő Péter mondta: „Az OTDK, ez a minden második évben megrendezésre kerülő, alkalmanként 10 000 fő részvételével zajló rendezvénysorozat a tehetségek bemutatkozása mellett kiváló lehetőséget kínál a következő tudós nemzedék tagjai közötti párbeszéd, több évtizedes szakmai együttműködés, vagy akár barátság kialakulására is. Így volt ez az elmúlt több mint hatvan évben, és a rendhagyó körülmények ellenére nem lesz másként 2021-ben, a 35. OTDK-n sem.”