Előszoba 5. – Tudományos előadássorozat: dr. Balázsi Gábor

ELŐSZOBA: egy konferencia előtere, ahol izgalmas beszélgetések zajlanak. Erdélyi és Erdélyből származó biológusok, ökológusok rövid előadásait hallhatjátok itt, az OTDK Facebook-oldalán. Kattanjatok rá! Minden kedden és pénteken délután, az OTDK-ig.

A sorozat ötödik meghívottja, dr. Balázsi Gábor Egységben az erő? A többsejtűség előnyei és hátrányai élesztőgombában címmel tart előadást 2021. március 23-án (kedden), 17 órától. Az eseményt élőben közvetítjük az OTDK Biológia Szekciójának Facebook-oldalán!

***

Bolygónk élővilágának története nagyrészt egysejtű életformákról szól. Többsejtűség többször is kialakult, és valószínűleg többször meg is szűnt az utóbbi egymilliárd év során. Ezen folyamatok megértéséhez fontos feltárni a többsejtűség előnyeit és hátrányait az egysejtűséggel szemben, kísérletileg tanulmányozható modellszervezetekben. Ilyen laboratóriumi modell az élesztőgomba egyik többsejtű, fürtös csoportokban szaporodó fajtája, amit kísérleti evolúcióval egysejtűvé alakítottunk, majd genomszekvenálással és géndelécióval rávilágítottunk az egysejtűségre való átmenet genetikájára. Az egysejtű és az eredeti, többsejtű élesztő növekedését összehasonlítva kiderült, hogy stresszmentes környezetben az előbbi, míg környezeti stressz jelenlétében az utóbbi forma az előnyösebb. Ezen észrevételek arra utalnak, hogy a környezeti stressznek szerepe lehetett a többsejtű életformák fennmaradásában. Észrevételeinknek orvosi jelentősége is lehet a fertőző mikróbák gyógyszerellenállását illetően.