Előszoba 3. – Tudományos előadássorozat

Az Előszoba egy konferencia előtere, ahol izgalmas beszélgetések zajlanak. Erdélyi és Erdélyből származó biológusok, ökológusok rövid előadásait hallhatjátok itt, az OTDK Facebook-oldalán. Az előadásokra hetente kétszer, minden kedden és pénteken délután kerül sor, egészen az OTDK időpontjáig.

A sorozat harmadik meghívottja, dr. habil. Nagy Nándor A “második agy” kísérletes és klinikai embriológiája címmel tart előadást. Az eseményt élőben közvetítjük!

***

A „második agy” kísérletes és klinikai embriológiája
– előadásösszefoglaló –
Napjainkban az őssejtkutatás és a kísérletes embriológia robbanásszerű fejlődése tapasztalható; más tudományágak kísérleti módszereit és eredményeit felhasználva, a magzati fejlődés során végbemenő folyamatok egyre mélyebb – sejt, illetve molekuláris szintű – megismerését eredményezi.
A bélidegrendszer vagy, ahogy az utóbbi időben nevezik “a második agy”, a gasztrointesztinális traktus falában található neuronokból és gliasejtekből álló komplex hálózat, amely kritikus fontossággal bír a bélműködés szabályozásban. A bélrendszert éríntő működésbeli rendellenességek jelentős része az embrionáis élet során keletkezett fejlődési hibákból származik.
Kutatócsoportom munkájának kiemelt célja az, hogy feltárja a bélidegrendszer embrionális fejlődésének lépéseit, mikroszkópos és embriósebészeti módszerekkel feltérképezze az idegi őssejtek embrionális és születés utáni fejlődését. Eddigi eredményeink rávilágítanak azokra az alapvető őssejt-mikrokörnyezet kölcsönhatásokra, amelyek hibája neurointesztinális betegséget okoz és elősegíti, hogy hatékony őssejttranszplantációs módszert dolgozzunk ki a veleszületett betegségek gyógyítására.