Előszoba 15. Tudományos előadássorozat: dr. Ruprecht Eszter előadása

ELŐSZOBA: egy konferencia előtere, ahol izgalmas beszélgetések zajlanak. Erdélyi és Erdélyből származó biológusok, ökológusok rövid előadásait hallhatjátok itt, az OTDK Facebook-oldalán. Kattanjatok rá! Minden kedden és pénteken délután, az OTDK-ig.
🔹️A sorozat tizenötödik meghívottja, dr. Ruprecht Eszter Újhonos növényfajok: nyugtalanító terjeszkedés címmel tart előadást április 27-én (kedden), 17 órától. Az eseményt élőben közvetítjük!🔹️

***

Az újhonos státus egy nemrégiben bevezetett fogalom azokra az élőlényekre, amelyek az ember közvetlen segítsége nélkül terjesztik areájukat, és új területeket kolonizálnak természetes diszperziójuk révén. Az idegenhonos inváziós fajokhoz hasonlóan az újhonosak terjedése akár nagyon gyors is lehet, de az újhonos területek érintkeznek az őshonos területekkel. Az idegenhonos fajokkal szemben viszont az újhonosak az ember közvetett segítségével terjeszkednek, kihasználva az ember-keltette zavarásokat vagy az ember által átalakított élettereket. Az egyik ilyen markáns antropogén eredetű élettérváltozás a klímaváltozás, mely élőlények nagy tömegeit érinti, gyakran vándorlásra kényszerítve ezeket. Az újhonos fajok érkezését az újhonos területekre nyugtalansággal szemléljük, hiszen féltjük az őshonos élőlényközösségeket ezek potenciálisan negatív hatásaitól. Indokolt-e a nyugtalanságunk, készüljünk-e esetleg a lehetséges negatív hatások kivédésére, vagy inkább nyújtsunk menedéket ezeknek az újonnan érkezőknek, fontos, megválaszolandó kérdések. A fajcsoportot és a jelenséget egy Erdélyben, utóbbi évtizedekben gyors terjedésű növényfaj, a hengeres vasvirág (Xeranthemum cylindraceum Sm.) példáján szemléltetem, illetve bemutatom azokat a tényezőket, amelyek magyarázatot adhatnak gyors terjedésére és sikeres megtelepedésére újhonos területeinek szárazgyepjein és ruderális élőhelyein.