Előszoba 13. – tudományos előadássorozat: dr. Urák István előadása

ELŐSZOBA: egy konferencia előtere, ahol izgalmas beszélgetések zajlanak. Erdélyi és Erdélyből származó biológusok, ökológusok rövid előadásait hallhatjátok itt, az OTDK Facebook-oldalán. Kattanjatok rá! Minden kedden és pénteken délután, az OTDK-ig.
🔹️A sorozat tizenharmadik meghívottja, dr. Urák István Nyolc lábbal a tőzeglápban címmel tart előadást 2021. április 20-án (kedden), 17 órától. Az eseményt élőben közvetítjük!🔹️

***

Nyolc lábbal a tőzeglápban

A tőzeglápok nagyon különleges vizes élőhelyek, melyekre a hosszú ideje tartó, nagy mennyiségű növényi eredetű holt szerves anyag felhalmozódása jellemző. Savas kémhatású vizük tápanyagokban szegény (oligotróf), ezért többnyire csak szélsőségesen alkalmazkodott élőlények tudnak megélni ilyen körülmények között. Ilyenek a tőzeg nagy részét alkotó tőzegmoha fajok (Sphagnum sp.) és a tőzegmoha párnán előforduló növénytani ritkaságok, mint a kereklevelű harmatfű, tőzegrozmaring, tőzegáfonya, hüvelyes gyapjúsás. Ezeknek a növényfajoknak a többsége jégkorszaki maradványfaj. Az Erdélyben található tőzeglápokat is elsősorban a ritka, veszélyeztetett növényfajok megóvása érdekében nyilvánították védetté, de az utóbbi évek kutatási eredményei egyértelműen bebizonyították, hogy gerinctelen faunájuk is tartogat újdonságot a kutatók számára. Pókok közül is sok olyan ritka, veszélyeztetett, élőhely-specialista faj jelenlétét sikerült kimutatni, melyek számára a tőzeglápok jelentik az utolsó és egyetlen olyan élőhelyszigeteket, ahol még előfordulhatnak, ezért védelmükre ebből a szempontból is oda kell figyelni.