Előszoba 12. – Tudományos előadássorozat: dr. Vincze Orsolya előadása

ELŐSZOBA: egy konferencia előtere, ahol izgalmas beszélgetések zajlanak. Erdélyi és Erdélyből származó biológusok, ökológusok rövid előadásait hallhatjátok itt, az OTDK Facebook-oldalán. Kattanjatok rá! Minden kedden és pénteken délután, az OTDK-ig.
🔹️A sorozat hatodik meghívottja, dr. Vincze Orsolya Daganatos megbetegedések állatok körében: gyakoriság, filogenetikai mintázatok és életmenet jellegekkel való kapcsoltság címmel tart előadást 2021. április 16-án (pénteken), 15 órától. Az eseményt élőben közvetítjük!🔹️

***

A daganatos megbetegedések kapcsán sokan emberi patológiákra asszociálnak, ennek ellenére mára már nyilvánvalóvá vált, hogy e betegség minden többsejtű szervezetben kialakulhat, viszont gyakorisága jelentős mértékben változik fajok között. A daganatos sejtek csalónak tekinthetőek egy kooperatív rendszerben (többsejtű szervezet), és minden egyes daganat egy klonális evolúció eredményeként tekinthető, melyben a genetikai diverzitás, a sejtvonalak közti lokális kompetíció és szelekció, valamint a gazdaszervezet védő mechanizmusainak elkerülése garantálja az egyes sejtvonalak „sikerét”. Az evolúcióbiológia nem csak a daganatok kialakulási folyamatára és rezisztenciájára ad magyarázatot, hanem segíthet a rákra való fogékonyság evolúciójának megértésében, valamint a daganatok kivédését célzó mechanizmusok evolúciós múltjának megértésében. Előadásomban friss kutatásainkról fogok beszámolni, melyekben a daganatos megbetegedések kockázatának evolúciós múltját taglaljuk. Többszáz emlős- és madárfaj daganatos kockázatát becsültük fogságban tartott állatok adatai alapján. Adataink rávilágítanak a daganatos megbetegedések taxonómiai általánosságára és gyakoriságára, modelljeink pedig kimutatják, hogy a fajok életmenet-jellegeinek evolúciója befolyásolja a daganatokra való rezisztencia fajok közti alakulását.