Előszoba 1. – Tudományos előadássorozat

Az Előszoba egy konferencia előtere, ahol izgalmas beszélgetések zajlanak. Erdélyi és Erdélyből származó biológusok, ökológusok rövid előadásait hallhatjátok itt, az OTDK Facebook-oldalán. Az előadásokra hetente kétszer, minden kedden és pénteken délután kerül sor, egészen az OTDK időpontjáig.

A sorozat első meghívottja, Marton Attila Hangalapú adaptációk és ellenadaptációk egy gazda-parazita rendszerben címmel tart előadást 2021. március 9-én (szerdán) 17 órától. Az eseményt élőben közvetítjük!

***

A költésparaziták és gazdáik közti koevolúciós kapcsolat vizsgálata közel 40 éves múltra tekint vissza, ennek ellenére a korábbi kutatások szinte kizárólag a vizuális jellegű kapcsolatelemekre összpontosítottak. Korábbi vizsgálatokból tudjuk, hogy amennyire fontos a kakukk számára, hogy tojása megtévesztésig hasonlítson a parazitált gazdafaj tojására, annyira fontos a gazda számára, hogy felismerje és eltávolítsa saját tojásai közül a kakukktojást. Ugyanakkor tudjuk azt is, hogy a kakukk tojónak két színváltozata van, ami hozzájárul a parazitizmus sikerességéhez: egy karvalyra emlékeztető szürke színváltozat, illetve egy vörösbarna. Mindezek ellenére, a hangalapú adaptációkról és ellenadaptációkról mindmáig keveset tudunk. Az előadásban két ilyen hangon alapuló kakukk-cselről számolunk be, amelyek hozzájárulnak a kakukk költési sikerének fokozásához.